logo.gif (2015 bytes)

 

Vilka läkemedel har givit flest rapporter från läkare runt jorden om abstinenssymtom för den som försökt sluta?


 

Världshälsorganisationen WHO driver sedan 1968 Uppsala Monitoring Centre för att samla in rapporter om misstänkta oönskade verkningar av läkemedel. Man får idag in rapporter från c:a 60 länder och har nu fört in över två millioner rapporter om misstänkta sådana reaktioner.

Följande tabell visar det totala antalet rapporter om utsättningssyndrom (UMC håller sig dock till beteckningen ”withdrawal”, dvs abstinens) fördelade på de 15 vanligast förekommande medlen i rapporterna från starten och t.o.m. februari 2001. (Rapporterna om "beroende" eller "missbruk" är inte medräknade här.) Siffrorna har förstås bara mycket begränsat värde när det gäller att spegla vilka läkemedel som är svårast att sluta med. Läkarnas rapportering är totalt sett mycket låg. Antalet rapporter till centret har ökat med åren och gamla medel blir därmed underrepresenterade här. Vidare: Redan välkända biverkningar slutar läkarna rapportera, dvs när många experter börjar erkänna beroenderisker vid normaldoser så minskar naturligtvis rapporterna om vanliga utsättningssyndrom. Men detta är ändå de faktiska rapporterna om dessa antidepressiva och de avspeglar en svår patientverklighet och en stark oro bland många läkare. De nya antidepressiva var tydligen inte så lätta att sluta med.

På Uppsala Monitoring Center (www.who-umc.org ) nämns alltså följande medel oftast i dessa rapporter, med de nya antidepressiva (AD) i rött, lugnande-sömngivande bensodiazepiner (BDZ) i grönt och smärtstillande opioider (Opioid) i blått:

Grupp

Verksam substans (ex. på varunamn)

Antal raporter

AD

Paroxetin (Seroxat)

2003

AD

Venlafaxin (Efexor)

1058

BDZ

Alprazolam (Xanor)

842

AD

Sertralin (Zoloft)

585

Tarm

Hyoscyamin (Egazil)

519

CS*

Fenfluramin *

450

AD

Fluoxetin (Fontex)

402

Opioid

Tramadol (Nobligan)

389

CS*

Fentermin *

371

Opioid

Metadon

316

BDZ

Lorazepam (Temesta)

282

CS*

Dexfenfluramin *

277

BDZ

Diazepam (Valium)

192

BDZ

Triazolam (Halcion)

188

BDZ

Klonazepam (Iktorivil)

112

* Centralstimulerande (Amfetaminliknande) även förskrivna som bantnings medel. Finns ej i FASS.

Dessa fyra antidepressiva på listan är mycket stora internationellt, men ordningen mellan dem och att just dessa tre relativt "snabba" medel är med allra högst upp, avspeglar inte bara försäljningen utan i hög grad också abstinensproblemen med dem. En rättegång mot Seroxats tillverkare för alla utsättningsproblemen är också på gång i Kanada. En extra varning alltså för Seroxat och kanske även Efexor. (Det vanligaste antidepressiva medlet i Sverige, Cipramil, är inte alls stort internationellt och saknas därför här.)

På sin hemsida kommenterar Charles Medawars denna tabell med att mot denna bakgrund är reaktionerna rätt förvånande från de europeiska kontrollorganen på hans krav att beroendepotentialen hos SSRI skulle erkännas. Efter tre år har man presterat en skrift med en önskan om mer djurstudier för beroenderisken är ännu varken bevisad eller motbevisad. (Se http://www.socialaudit.org.uk/4390EU4.htm) Skall nu några djur offras för att ge de ansvariga "Hopp och Uppskov" undrar han.

"Varför fokusera på djurstudier när klara bevis på fysiskt beroende rapporteras alltmer från nyfödda och förtidigt födda barn efter exponering av SSRI i livmodern? (Spencer, 1993; Kent & Laidlaw, 1995; Chambers et al., 1996; Mathew, 1996, Dahl et al., 1997; Mathew, 1997; Wisner et al., 1999; Mohan & Moore, 2000. Nijhuis et al., 2000; Yapp et al., 2000; Einarson et al., 2001). Vilka bättre modeller skulle kunna finnas för abstinenssbesvär och för dessa medels potential för fysiskt beroende? Nyföddas abstinens beror helt på drogens egenskaper och inget alls på återfall i depression.

Om experterna och myndigheterna inte kan ta till sig budskapet från dibarn och andra mänskliga varelser verkar det vara att hoppas för mycket att de skall lära sig något av experiment med djur. På EMEA/CPMP behöver man konsultera och lyssna på brukarna och sen tänka en gång till."

Hämtat från
www.socialaudit.org.uk/4390EU61.htm
finns även i tryck hos Kilen

TILLBAKS till
Antidepressiva medels baksidor

     

Vill Du se menyraden?
Klicka här för första sidan.