![]() |
Våra erfarenheter av bemötandet i psykiatrin och hur det kan förbättras |
Tal av Staffan Utas 5 dec 2000, om tiden hade räckt till
Reviderad version 2001-03-23 RFHL Uppsala län öppnade nov -93 en verksamhet för att hjälpa och organisera människor med läkemedelsproblem. Jag var med och drog igång den och arbetar nu främst med stöd och information där. Vi når de hjälpsökande bl.a. med små annonser där vi vänder oss till den som är "Orolig för beroende eller biverkningar" av sina läkemedel.Det handlar fortfarande till 90% om psykofarmaka inklusive vanliga sömnmedel och många, men långt från alla, har haft kontakt med psykiatrin
. Vi får på detta vis ta del av en mängd patienterfarenheter av medicinernas, vårdens och särskilt psykiatrins baksidor och det är vår plikt att föra dessa vidare. Alla som är mycket nöjda med vården kommer naturligtvis sällan till oss, men vi får ibland höra hur nöjda de var i början. Jag har här samlat några viktiga erfarenheter av psykiatrin i 5 punkter:1. Man har ofta utvecklat svåra abstinenssymtom av sina lugnande eller sömngivande medel, fast man tar sin ordinerade dagliga dos. Men kroppen behöver mer och det ända som kan lindra lite är nästa tablett. Detta kan vara svårt att genomskåda och man börjar då se sig som mycket sjuk och medicinbehövande och självkänslan urholkas alltmer. Dessa människor behöver då massor av förståelse och del av vår kunskap för att våga ta steget att börja trappa ner och kanske sluta. I vården börjar man i många fall behandlas som missbrukare i det läget, vilket är kränkande. Vården har också mycket svårt att inse hur väldigt långa abstinensbesvären kan bli och att jobbiga överkänsligheter och svårigheter kan hänga kvar i ganska många år. Abstinensbesvären tas av vården hellre som uttryck för förvärrad resp. återkommande sjukdom.
2: Människor reagerar så väldigt olika på samma läkemedel. Vissa är mycket känsliga. Vården räknar inte med det utan deras symtom förnekas istället.
3: Även nya Antidepressiva medel har otrevliga baksidor som det knappt talas om: Biverkningar som man inte står ut med. Ovanligt är serotoninförgiftning, men det förekommer, även vid bruk av bara ett serotoninmedel. Kunskapen är usel om detta. Många jag träffar har också fått mycket stora besvär när de försökt sluta även med dessa medel. Barn föds också med abstinenssymtom av dem.
4. Förnekandet av negativa läkemedelseffekter är så allmänt att vi måste säga att det allvarligaste inte är psykiatrins bristande kunskaper utan just oviljan att erkänna den och lära sig av patienten. Det handlar alltså inte bara om att samhället tillåtit att industrins betalda konsulenter och experter är läkarnas främsta fortbildare. Denna ovilja är klart vanligare i psykiatrin än i t.ex. primärvården.
5. Man berättar nästan alla på olika sätt att man har kommit till psykiatrin (eller
annan vård) i en kris och förväntat sig någon att prata med, men man har
blivit sedd bara som en symtombärare på en inre sjukdom och bara fått medicin. Många
som själva begär psykoterapi får höra att de ännu är för sjuka (eller att de är
för friska så att andra går före).
Det första receptet blir beviset på att jag inte är som andra, inte klarar livet som
andra gör. Istället borde man ju visa tillit till patientens egna resurser och ge ett
medmänskligt stöd till dessa. Psykiatern har också ofta mycket dålig tilltro till sin egen
och personalens medmänskliga resurser, som visat sig så avgörande positiva, när de
använts. I alla händelser kan förstås besvikelsen över det dåliga tidiga bemötandet
vara mycket stark, när de ser tillbaka på de mångåriga följderna.
Lite historia att kanske lära av
Jag vill nu kort gå tillbaks till 73/74. Då var jag med och bildade vad vi kallade en
självhjälpsorganisation som vi gav namnet Release. Vi gick med i RFHL som var en
organisation för hjälp att komma ur gatudroger. Vi gick sedan 1975 också med i RSMH,
mentalpatienternas organisation och började arbeta tillsammans med människor som hade
hamnat i mentalvården från många delar av samhället. Vad tror ni våra krav gällde?
Rätten att få hjälp för psykiska problem utan att bli neddrogad, rätt till
psykoterapeutisk hjälp osv. Mycket är sig alltså likt.
Vi arbetade för att psykiatrin skulle ut i samhället med öppenvårdsteam som skulle sammansättas så att en helhetssyn på människan skulle garanteras genom samarbete mellan psykologer, kuratorer, läkare och skötare. Genom att man kom ut till bostadsområdena skulle man bli mer tvungen att se de psykiska problemen också i samhällssammanhang och påverka mer där.
Det bildades en slags allians mellan statsmakterna och RSMH för att få bort de gamla mentalsjukhusen och få en sektoriserad vård med tyngdpunkt på öppenvård. Visst var vi lite blåögda, vi drog klart det kortaste strået, vi fick en omfattande omorganisering och omflyttning där kommunerna senare också fick en stor roll i vården, MEN vi fick egentligen inget slut på den medicinska professionens makt över psykiatrin och inte heller den rika läkemedelsindustrins makt över professionen genom makten över fortbildning och forskning. Det gavs visserligen flera år med en viss öppenhet för alternativ, men den gamla synen förändrades mycket lite på det hela taget. Den gamla vården flyttade ut i samhället.
Varför?OK, det blev ont om pengar för projekten och hela stödet ute i samhället, men det var väl inte förrän alldeles i slutet av 80-talet man skulle kunna skylla på en ekonomisk kris. Bristen på förändring var snarare en fråga om att den medicinska professionens makt med sitt tolkningsföreträde i psykiatrin var för stor för att brytas av en organisatorisk reform som konkret organisatoriskt aldrig vågade ifrågasätta den gruppens ledande ställning.
Cheferna från toppen och ner förblev psykiatrer. Och psykologer, kuratorer,
sjuksköterskor och skötare var och är pinsamt tåliga och tysta. Man fortsatte
försöka hjälpa människor med sina känslor trots att känslorna var starkt dämpade
med medicin och i kommunala projekt kämpade man med att hjälpa människor med
rehabilitering när neuroleptikamedicineringen ofta försvårade deras tänkande,
kreativitet o. problemlösning, framtidsplanering ja t.o.m. rörelser.
Detta är förstås en förenklad och negativ beskrivning av skeendet.
Det finns ändå mycket hopp för mänskligt bemötande
Vi skall inte deppa ihop. Jag vet inget land där man faktiskt lyckats i grunden förändra psykiatrin ännu. Men jag vet att i fattiga u-länder där den medicinska psykiatrin ännu inte fått fäste i befolkningen, där har man klart bättre tillfrisknande eller rehabilitering av människor som haft en psykos än vi "utvecklade" har.
Det FINNS ändå nu sen en tid mycket vetenskap både inom och utom de medicinska fakulteterna som visar på mycket lyckosamma alternativa behandlingar och förhållningssätt, ja man kan visa att de är framgångsrikare än de traditionella medicinska. (Detta trots att denna forskning saknar resurser från t.ex. läkemedelsföretagen.) Men det hjälps inte. Det verkar som de psykiater som har makten helt enkelt inte är intresserade.
Ta t.ex. Falunmodellen för bemötande av nyblivet psykotiska personer. Med ett bemötande som byggde på att psykosen är ett uttryck för en människa i en allvarlig kris och inte en sjukdom. När man hjälpte dessa de och de anhöriga med vad de faktiskt ville ha hjälp med, där de själva levde, utan inläggning och nästan utan mediciner, då fick man inte längre nya långtidssjuka sk schizofreni i sin länsdel, trots att man fortfarande fick det i den andra halvan av Kronobergs län. Det är ju oerhört intressanta uppgifter för dem som ansvarar för landstingens ekonomi. Livstids vård av schizofrena är mycket dyrt.
Det finns politiker och personal som vill få en förändring. Personalen mår dåligt om de inte får göra vad de känner är rätt. När personalen mår dåligt drabbas patienten som är underst värst. Ordföranden i vårdförbundet tog faktiskt häromdagen i stora annonser upp detta att får man inte ge patienterna en bra vård drabbas arbetsmiljön också!
Vad är viktigast för Mänskligt bemötande?
Att bli sedd, inte bara i sitt lidandet utan även i de resurser man ändå har.
Det centrala i det hela tror jag är att vårdaren ser en människa som sig själv i den hjälpsökande: en person vars kamp, lidande och konstigheter han/hon kan känna igen sig i inte något främmande. Rädslan kan förstöra så mycket i mötet, rädslan för vår egen förtvivlan, för att misslyckas i tillvaron och även för egen galenskap. Mänsklig mognad kräver av oss alla, även vårdaren, att vi skall våga se vår egen hjälplöshet och skam och inte lägga över den på andra.
Denna insikt om vår likhet med patienten och de mänsklig villkor vi delar är själva grunden för en bra attityd och ett bra bemötande; ja, för att våga ett verkligt Mänskligt möte. Om den ärliga viljan finns kan förmågan utvecklas. Och detta möte kan vara så otroligt helande och givande för båda parter.
- Tänk bara om "vårdaren" kunde se sig själv också i samspelet med patienten och det han orsakar. Och om han kunde tillstå fel hos sig själv eller sina kollegor. Det hör jag ständigt patienter undra när vi talar om psykiatrin.
Men enligt experten-psykiatern, och många andra i psykiatrin, är patienten i första hand drabbad av en inifrån kommande psykisk sjukdom och vet därför ofta inte sitt eget bästa och är inte särskilt tillförlitlig på andra sätt heller. Med denna dominerande "objektifierande" eller naturvetenskapligt färgade syn blir riskerna att brista i RESPEKT oändligt många. Psykiatrin möter ju också just människor som blivit mycket känsliga för dåliga relationer.
Psykiatrin har egna fördomar och dåliga attityder att göra upp med; det är vad vi ser.
Observera att man har denna syn på att "laga kroppsliga fel" eller "bota sjukdomar" utan att man ens själva tror att medicinerna verkligen kan bota. De höga professionella anspråken står i sådan pinsam kontrast till verkligheten. (Var finns ödmjukheten?)
Vi menar absolut inte att farmakologin eller de biologiska perspektiven skall uteslutas ur psykiatrin, bara komma ner på samma nivå som en rad andra perspektiv och att ett mänskligt bemötande skall vara centralt i arbetet. På det viset kan det väl tyckas enkelt och självklart. Ändå är det så djupgående att det alltså är mycket svåra att genomföra. Det kräver en genomgående förändring av vården och inte bara lite ny organisation eller nya milliarder, Men Mänskligt bemötande borde bli en ledstjärna för beslutsfattarna på vårdens alla nivåer.
Då tänker dessa också på att prioritera att personalen måste få må bra. De
måste få hjälp och handledning för sina känslor mot patienter.
Bättre självkännedom genom t.ex. egenterapier ökar förstås också möjligheten att
känna igen sig i patienten och verkligen se den hjälpsökande och vad han
förmedlar mer eller mindre direkt.
Vi i RFHL kräver alltså idag full RESPEKT för patienten!
Det flesta kraven nedan är vi även överens med RSMH om. Men dessa saker behöver vi hela tiden diskutera i våra föreningar. Det är bara ett förslag på vägen.
Som vårdkonsumenter måste vi garanteras flera rättigheter vi saknar idag, bl.a.:
Vi kräver också att chefsposterna i psykiatrin fördelas bland alla yrkesgrupperna
så att helhetssyn och teamarbete kan bli verklighet och att psykiatrin inte förblir en
medicinsk specialitet utan blir mångdimensionell och human.
Vi kräver att patienterna lyssnas på i psykiatrin, på olika nivåer, även så att
våra organisationer kan påverka dess styrning och utveckling!
Tack för mig.
Vill
Du se menyraden? |